Hoe host je een room op Clubhouse?

Hoe host je een room op Clubhouse? Je kan natuurlijk gewoon beginnen met ‘start a room’. Zo ontdek je het helemaal zelf. Toch is het wel een terechte vraag om te stellen, zeker nu Clubhouse ook in Nederland steeds meer gebruikers krijgt. In deze blog tips & een pdf checklist!

Met mijn werk als team- en projectcoach faciliteer ik bijeenkomsten met (project)teams. Ik ontdekte na een paar dagen Clubhouse dit: “Dat wat ik tijdens het (online) faciliteren van bijeenkomsten gebruik, is ook prima in te zetten als moderator van een room op Clubhouse!”
Je vindt mij op Clubhouse door te zoeken op mijn naam: Karin de Goederen.

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een audio-gebaseerd sociaal media netwerk. Het is door de makers gebouwd om in contact te komen met andere mensen. Met hen kan je vervolgens spreken over allerlei onderwerpen, verhalen en ervaringen delen. Je kunt er mensen van over de hele wereld ontmoeten. Je kunt meedoen aan een bestaande room (een kamer rond een bepaald onderwerp), of er zelf eentje starten. Als deelnemer kun je ervoor kiezen om alleen te luisteren, of ook mee te praten. Je account is met je eigen naam en met je eigen foto. Je mag je naam maar een keer wijzigen. Artiesten mogen gebruik maken van hun artiestennaam.

Hoe begin je een room op Clubhouse?

Je kan gewoon beginnen. Je hebt geen training of certificaat nodig. Het is een kwestie van de app downloaden, je aanmelden voor de wachtrij en wachten tot iemand je toegang geeft. Of actief op zoek gaan een iemand een invite vragen.

Vervolgens maak je je profiel aan, met je eigen naam en foto. Dan kom je in het beginscherm. Daar zie je meteen de groene balk met ‘start a room’. Je kan daar een titel toevoegen (+ add a topic) en kiezen voor het type (open, social of private). Je bent nu in een room en ziet onder je naam een groen icoontje. Dat is je moderator icoontje.

Hoe host je een room op Clubhouse?

Wil je er echt mee aan de slag met een room hosten (of modereren)? Hier een korte guide. Met tips om een room te hosten EN tips hoe je z’n room modereert en het gesprek faciliteert.

  • bedenk een vlotte titel die duidelijk is
  • plan je room van te voren in
  • denk na over een co-host/ mede- moderator
  • bedenk het format van je room
  • wees duidelijk over het onderwerp van je room zodra de eerste luisteraars binnen komen
  • deel kennis
  • stel vragen aan sprekers en audience
  • nodig mensen uit audience uit op het podium
  • vraag om microfoontjes uit te zetten zolang sprekers niet spreken
  • bedank sprekers voor hun inbreng en luisteraars voor hun aanwezigheid
  • kondig het einde van de room aan
  • klik op ‘end room’

Wil je meer tips? Klik dan hier voor de download. Je opent dan een pdf met mijn checkpunten voor het modereren van een room op Clubhouse.

Modereer je eigen Clubhouse room: ga aan de slag!

Lekker bezig, tof dat je aan de slag gaat met het hosten van rooms op Clubhouse. Deze tips en de checklist gaan je er mee helpen. Succes en vooral heel veel plezier!

Wil je meer weten over (project)teams en teamversnelling? Lees dan mijn andere blogs.